Kasım 2024’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanarak yürürlüğe giren 9. Yargı Paketi kapsamında, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu‘nda yapılan değişikliklerle, arabuluculuk süreçlerinin daha yaygın şekilde tercih edilmesi ve daha kolay uygulanabilir hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, dikkat çeken düzenlemelerden biri, kimlerin arabulucu olabileceğine ilişkin yasada yapılan değişikliktir.
İlgili düzenlemeye kadar, arabulucu olmak isteyen hukuk meslekleri mensuplarının beş yıllık kıdeme sahip olmaları, arabuluculuk eğitimini tamamlamaları ve eğitim sonunda girdikleri sınavda başarılı bir puan almaları gerekiyordu.
Yapılan düzenleme ile bu süreçte herhangi bir değişiklik yapılmadı: Beş yıllık bir kıdeme sahip olan hukuk meslekleri mensupları, yine arabuluculuk eğitimlerini tamamladıktan sonra sınavda başarılı olmaları kaydıyla arabulucu olmaya hak kazanabilecekler. Fakat bununla birlikte yapılan değişiklik, yirmi yıllık mesleki kıdeme sahip olan hukuk fakültesi mezunlarına sınav şartı aranmaksızın yalnızca arabuluculuk eğitimi alarak Arabuluculuk Siciline kayıt olma imkanı tanımaktadır.
Mesleğinde yirmi yıllık kıdeme sahip olan hukuk meslekleri mensuplarının, sınav olmadan da bu süreçleri yönetebilecek kadar tecrübe ve bilgi sahibi olacağını varsayan bu düzenleme ile, Türkiye’deki arabulucu sayısının artırılması ve arabuluculuk süreçlerinin daha ulaşılabilir hale gelmesi amaçlanmaktadır.