Türkiye Arabuluculuk Vakfı olarak 27 Nisan – 3 Mayıs 2025 tarihleri arasında Londra’da ADR Group ortaklığı ile düzenlediğimiz arabuluculuk eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayın.

2024’te 826 Bin Dosya Arabuluculuk İle Çözüme Kavuştu - Türkiye Arabuluculuk Vakfı (TAV)

Arabuluculuk Bilgi Bankası

Haber ve Gelişmeler

2024’te 826 Bin Dosya Arabuluculuk İle Çözüme Kavuştu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 yılı itibarıyla 826 binin üzerinde dosyanın arabuluculuk yöntemiyle çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

Bakan Tunç, arabuluculuğun hukuk sistemindeki önemli rolüne dikkat çekerek, “Hukuk uyuşmazlıklarında tarafların anlaşarak çözüm bulması, toplumsal barışa büyük katkı sağlıyor. Her geçen yıl daha etkin hale gelen arabuluculuk, 2024 yılında 826 bin dosyada tarafların uzlaşmasına olanak tanıdı” dedi. Bakan Tunç’un açıklamaları, arabuluculuğun özellikle hukuk sistemindeki yükü hafifletme ve taraflar arasında uzlaşma sağlama açısından ne kadar kritik bir yöntem olduğunun altını bir kez daha çiziyor.

Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri

Arabuluculuk, uyuşmazlıkların çözülmesinde kullanılan önemli bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. 2024 yılında, 613 bin 697 dosya ihtiyari arabuluculuk yöntemiyle, 212 bin 851 dosya ise dava şartı arabuluculuk ile çözüme kavuşturuldu. Bu sayede mahkemelerdeki iş yükü azalırken, vatandaşlar daha hızlı ve pratik bir şekilde çözüm bulabildi. Arabuluculuk, tarafların karşılıklı anlaşması ve müzakereleriyle çözüm sağlanmasını teşvik ederken, mahkemeye gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak, zaman ve maliyet açısından da önemli avantajlar sunuyor.

Geçmişten Bugüne Arabuluculuk Uygulaması

Arabuluculuk uygulamaları, 2013 yılından itibaren hukuki sistemde önemli bir yer edindi. Bugüne kadar 4 milyon 316 bin 754 dosyada tarafların anlaşmasına yardımcı olan bu sistem, 45 bin 154 aktif arabulucunun katkılarıyla büyük bir başarıya imza attı. Arabuluculuk, mahkemelere başvurulmadan önce tarafların anlaşmazlıklarını çözüme kavuşturmasına imkan veriyor. Bu süreç, tarafların dostane bir çözüm bulmalarını teşvik ederken, hukuki işlemler hızlanıyor ve daha tasarruflu hale geliyor.

Yeni Düzenlemelerle Genişleyen Arabuluculuk Kapsamı

2023 yılından itibaren, arabuluculuk kapsamı önemli ölçüde genişletildi. Kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmeleri gibi daha fazla alan dava şartı arabuluculuk kapsamına alındı. Bu yenilikler ile hedeflenen, daha fazla vatandaşın arabuluculuk hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak ve hukuk sistemindeki çözüme daha hızlı ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Arabuluculuk, giderek daha fazla kişinin ve sektörün yöneldiği bir çözüm yöntemi olarak tercih edilmektedir.